Att berätta för omgivningen att vi väntar barn

Så fort vi såg plusset på stickan så började vi fundera på när och hur vi skulle berätta får våra närmaste om den fantastiska nyheten. Många vill ju vänta till vecka 12 och det ville ju egentligen vi också, men på grund av att jag blev stor såpass fort så kände vi oss dock tvungna att berätta för familjen ganska så snabbt. Jag ville ju kunna umgås med dem som vanligt utan att behöva gömma mig i tält-liknande kläder, så redan i v. 8 berättade vi för familjen och min bästa vän. Eftersom det blev semestertider ganska snabbt efter gick det ändå att gömma magen för övriga en stund till.

Om presenterna

Vi ville gärna göra ett lite roligt tema kring ”berättandet”. Det skulle helst inte vara helt uppenbart att det var en berättelse om att storken var på väg, utan lite klurigt så de fick fundera några sekunder på vad de hade fått och varför. Det gick hyffsat.

Vår familj får veta att vi ska ha barn

Morfar

Vi funderade länge och väl vad som kunde vara en passande ”morfarspresent”. Vi funderade över vilka kända karaktärer som var morfar, de enda vi kunde komma på var Lotta på Bråkmakargatans morfar, och den klassiska julfilmen ”Kan du vissla Johanna” där Berra letar efter en morfar, men inga av dessa karaktärer gick att ge bort på något fint sätt. Så tillslut kom vi på att han behöver en ny kaffemugg. Att det blev just en kaffemugg var för att han ofta dricker kaffe ur en rätt så sliten mugg med sitt namn på, det är en kär present han fått av en kollega som han haft på jobbet i många år. Då Morfar numera är pensionär så har muggen fått följa med hem och används lika flitigt hemma som tidigare på jobbet. Efter ett par dagars letande både på nätet och på stan hittade vi den rätta muggen.

Morfarspresenten

Morfar tackade artigt för muggen och ställde undan den så att han kunde fortsätta att servera tårta (han hade ingen aning om att vi skulle berätta något så stort, men blev glad att vi kom på besök då vi bor långt ifrån varandra och tyvärr inte ses så ofta och var sugen på tårta – så han överraskade oss med kaffe och tårta!). Vi frågade Såg du vad det var du fick? Ja, en stor kaffemugg svarade Morfar. Titta en gång till. På texten, svarade vi. Efter att lyft upp muggen och mer noggrant studerat texten undrade han Vad menar ni? Ska jag bli morfar?? Japp… Han blev väldigt glad över nyheten, men kände sig lite osäker på om det verkligen var sant så han ville ha bildbevis innan han vågade tro att det var på riktigt.

När vi någon vecka senare hade varit på första ultraljudet skickade vi ett kort på ultraljudsbilden till bland annat Morfar, Ja, nu får jag väl tro att det är sant! Stort grattis än en gång!

Mormor

Mormorpresenten var lite lättare att klura ut än vad morfarpresenten var. Jag har länge önskat mig en fylla-i-bok från mina föräldrar till mina framtida barn, och nu var ju rätt tillfälle att ge bort en sådan bok! Vi funderade även på vilka andra kända karaktärer vi kände till som var mormor, men den enda vi kunde komma på var återigen Lotta på Bråkmakargatans mormor. Så det fick bli en mormorsbok! Då jag tidigare diskuterat just en sådan bok med Morfar hade han gjort klart för mig att han inte var intresserad av att fylla i en så stor bok (det är rätt så många sidor med många frågor). Så under ett tidigare besök hos morfar hade vi diskuterat hans barndom och jag har själv antecknat hans svar och ställt egna relevanta frågor, så att jag ändå har något att minnas och berätta för nyfikna barnbarn om Morfars liv.

Mormor har jag däremot inte diskuterat boken med tidigare, men har en känsla av att hon skulle bli glad över att få dela med sig av sitt liv på ett så fint sätt. Ett minne för livet om hennes egen barndom och delar av vuxenliv! Hon vet även att jag själv som barn hade många frågor om äldre släktingar och älskade att höra henne berätta om sin barndom. Särskilt minns jag berättelsen om när hon hade påssjuka.

Mormorspresenten (lånad bild från Bokus)

När vi gav Mormor paketet (som var tydligt utformat som en bok) skojade hon och sa Åh, jag tror att det är en stor blomsterkvast som sprätter upp ur paketet! När hon fått upp boken så förstod hon direkt vad det var frågan om Åh va kul! Stort grattis! När är det beräknat? 

Farfar

Farfar, som tycker om bilar, alltid bjudit på te och skämtar med ordvitsar fick en passande present som ändå inte var helt lätt att hitta. Här i Göteborg (och kanske på andra ställen också?) vet alla vad en Farfarsbil är, eftersom det varit och är en attraktion för barn på Liseberg. Vi letade efter en miniatyrbil som kunde stå i vitrinskåp eller som annan prydnad, utan att ta för stor plats och ändå vara en fin inredningsdetalj. Efter ett par dagars letande på tradera hittade vi en modell som vi tyckte hade ett tydligt farfarsbilsutseende – dessutom hade bilen en logo från Liptons Tea. Perfekt!

Farfarspresenten (lånad bild från Amazon.com)

Farfar tittade en stund på bilen och tyckte att den var fin. Men det var nog inte förrän vi sade att vi tyckte att han skulle ha en farfarsbil som lampan tändes och han gratulerade med ett stort leende.

Farmor

När farfarsbilen passade så bra ville vi gärna fortsätta i samma stil och hitta något som passade farmor. Vi tänkte på olika seriefigurer och andra farmödrar från böcker, och den som stack ut (och egentligen var den enda bra som kom fram…) var Bamses farmor på höga berget. Eftersom Farmor dessutom bor i ett hus på ett berg passade det extra bra, men att hitta någonting passande som föreställde Bamses farmor var desto svårare. Vi hittade att det hade funnits mjukisdjur i Bamse-serien, men i butikerna fanns bara Bamse, Lille Skutt och några till – ingen farmor. På Tradera hade vi dock tur – en begagnad mjukis-farmor ute på auktion! Så mycket har vi nog aldrig betalat (och behöver förhoppningsvis inte betala igen) för ett gosedjur på 25cm, men vi fick den!

Farmorspresenten

Farmor tittade noga på presenten och tyckte att det var trevligt med ett mjukisdjur, men såg mycket fundersam ut kring varför hon hade fått ett sådant. Ser du vad det föreställer? frågade vi, En björn, svarade farmor. Det är Farmor på höga berget, från Bamse, svarade vi. Då smög sig ljuset på och hon blev väldigt glad.

Farbror

Mjukisdjur tyckte vi var en bra grej att ge som present, både för att de symboliserar barndom och för att de senare kan lekas med när barnet kommer på besök. Till Farbror blev presenten väldigt enkel, eftersom både R och hans bror är uppväxta med Kalle Anka och farbror är ekonom – ja, Farbror Joakim von Anka var ganska uppenbar. Här hade vi också mer tur och en lagom stor version fanns att köpa hos Hiko.se.

Farbrors present (bild lånad av Hiko.se)

Farbror såg också mycket fundersam ut när han packade upp mjukisen ur paketet, som skär sig ganska rejält mot hans i övrigt stilrena inredning. En kortare förklaring behövdes, men sedan önskade han oss lycka till med ett tillhörande grattis.

En intressant sak som vi fick veta medan vi googlade var att det blivit fel i den svenska översättningen i Kalle Anka, Farbror Joakim är egentligen morbror till Kalle Anka. Detta var dock inget vi brydde oss om, då vi alla känner till honom som just farbror här i Sverige. Däremot berättade vi det såklart för vår blivande farbror.

Att berätta för våra vänner, ett urval

  • Min bästa vän E. fick reda på det genom ett ”vanligt” samtal, där vi fikade hos henne. Hon tog fram fika till oss och Rikard säger utifrån ingenstans att Vi tog med en bulle till fikat också…men den är inte riktigt färdig än. Det tog någon sekund innan hon förstod, sedan kom världens leende!
  • R’s nära spelkompis fick reda på det genom att de skulle spela Rocket League, och R frågade om kompisen B sköt skarpt idag (så de kunde vinna..) varpå B kaxigt svarade skarpare än dig iallafall. R hävdade motsatsen, B bad om bevis och fick en ultraljudsbild som svar. Den har du googlat fram! Nix…
  • En av mina andra nära vänner T. fick reda på det strax innan vi skulle gå på Green Day konsert. Jag kände att det inte var annat än juste att berätta för henne, då jag inte var säker på att jag skulle må så bra hela kvällen… Hon fick reda på det ett bra tag innan det var ”offentligt” så att säga. Som tur var så orkade jag med hela kvällen och fick uppleva ännu en helgrym spelning av dem!

Bild från Green Day konserten

 

Facebook

Vi väntade länge med att dela med oss av nyheterna på facebook,  dels på grund av att jag ville berätta face to face till mina kollegor innan de får reda på det ”bakvägen” via facebook, och dels för att jag själv ville berätta för chefen att jag var gravid och så småningom kommer att bli föräldraledig. Eftersom jag har 2 olika jobb så har jag flera kollegor och olika chefer att prata med, så det har tagit sin lilla tid att få kontakt med alla och kunna berätta vid ett lämpligt tillfälle. Dessutom ville vi gärna vänta tills de magiska 12 första veckorna hade passerat, dels för missfallsrisken men även för att vi gjorde ett KUB-test som vi ville ha svar på innan vi berättade för alla.

Själva inlägget blev ett kort på bebismagen samt en status där vi enbart använt oss av facebooks anpassade statusuppdatering där vi skrev ”väntar med R” med en bebisemoji intill.

Facebookbilden som berättade för alla om vår stora nyhet!

0 0 votes
Article Rating
Prenumerera
Notifikation om
guest
3 Comments
äldst
nyast mest omröstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
Linda
6 years ago

Hej!
Jag snubblade in på ding blogg då jag letar efter ett gosedjur till mitt brorsbarn! Och det ska vara bamse farmor! Har letat överallt utan resultat, så jag undrar, var fick du tag på gosedjuret till den blivande farmodern?
Jätte tacksam för svar och grattis till ”bullen”

Med vänlig hälsning

Linda

Linda
Linda
6 years ago
Reply to  Josefine

Tusen tack för svar!
Då får jag kolla där:-)