KUB-test privat i Göteborg

Att göra eller inte göra ett KUB-test

Redan innan jag var gravid hade vi diskuterat fosterdiagnostik en hel del, och vi var helt överens om att vi ville göra ett KUB-test. Vi hade diskuterat för- och nackdelar samt kommit fram till vår ställning beroende på vad svaret på testet skulle visa.

Det är ett Kombinerat Ultraljud och Biokemiskt prov (blodprov) som visar de olika trismoierna 13, 18 och 21. Trisomi 21 är mer känt som Downs Syndrom och testet visar hur stor eller liten sannolikhet det är att just ditt barn bär på någon av dessa trisomier. Visar testet att det är hög sannolikhet att barnet bär på någon av dessa trisomier kan testet behöva att kompletteras med ytterligare test så som exempelvis NIPT eller fostervattensprov.

Testet – så upplevde vi det

Då vi valde att bli inskrivna på den ”vanliga” mödravårdscentralen och blev gravida under våren, så fanns det ingen ledig tid för oss att göra KUB-test inom ”vanliga” mvc. Detta på grund av att när vi var såpass långt gångna i graviditeten att det var dags för KUB-test så hade flertalet utav Göteborgs mvc stängt på grund av sommarsemestrar. Så vi blev tvungna att söka oss privat, vårat val föll på Barnmorskegruppen, då vi redan tidigare funderat på om vi skulle välja att skriva in oss på just Barnmorskegruppen eller gå till vanliga mvc.

När vi bokade tid hos Barnmorskegruppen fick vi ingen annan information om KUB-testet än den information vi redan fått på mvc samt googlat oss till.

Steg ett i KUB-testet är att lämna ett blodprov, vilket vi bestämde att jag kunde göra själv. R kände inte att han var tvungen att ta ledigt från jobbet för ett blodprov, vi hade dessutom tid för ett tidigt ultraljud hos mvc direkt efter, så vi bestämde oss för att mötas efteråt, utanför mvc istället. Allt detta gjorde vi i v. 10+5.

Vad vi inte visste var dock att redan på Barnmorskegruppen innan de tog ett blodprov på mig, var att de ville göra ett ultraljud för att se så att allt såg bra ut samt hur många foster det fanns. Detta eftersom ett KUB-test inte är lika tillförlitligt om det är mer än ett foster. Jag blev ganska ställd och visste inte riktigt vad jag skulle svara när de bad om lov att få göra ett ultraljud – det innebar ju att jag dels skulle göra två ultraljud på en och samma dag(vi hade läst lite om ultraljud och var tveksamma till om det kunde ha någon påverkan på fostret), dels så innebar det att jag skulle få vara ensam i mitt första möte med bebisen! Hur skulle jag göra? Jag berättade dilemmat för barnmorskan, och vi kom gemensamt fram till att jag skulle göra ett ultraljud här och nu, och att jag inte skulle berätta för R att jag redan hade gjort ett extra ultraljud förrän efteråt. Gissa om jag hade svårt att hålla mig från att berätta!

Steg två i KUB-testet är ultraljudet, här var givetvis R med hela tiden. Detta gjorde vi i v. 12+4. Ultraljudet var ett vanligt ultraljud, där vi fick se extra mycket av bebisen. Vi fick se båda armarna och båda benen – en riktigt livlig krabat bor där inne! Vi fick även se hjärnan, hjärtat och ryggraden. Sedan såg barnmorskan en himlans massa mer saker som vi hade svårt att se på den svartvita bilden.

Efter att ultraljudet var klart fick vi en bild utskriven att ta med hem. Vi fick även samtala med barnmorskan om vad hon hade sett och vad testet kommit fram till. För våran del kunde det inte ha gått bättre – testet visade lägsta möjliga risk för alla tre trisomier!

Ultraljudsbilden vi fick med oss hem från KUB-testet

Fördel med att göra ultraljud på privat klinik

Vad jag upplevde som väldigt positivt med att göra KUB-testet på Barnmorskegruppen var att vi fick se hela ultraljudet på en stor tv – ca 40″. Det innebär att jag som mamma får en klar och tydlig bild av vad som händer i magen. När vi gjorde ett vanligt ultraljud på mvc fick vi bara se på den lilla skärmen, det var svårt för mig att se eftersom jag inte kan röra mig något för då ändras eller rentav försvinner bebisen ur bild.

Eftersom KUB-testet ändå är en relativt lång ultraljudsundersökning så var jag glad att vi blev tvingade att göra den på en privat klinik så att jag också kunde vara med och se allt som hände på skärmen.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Prenumerera
Notifikation om
guest
1 Comment
äldst
nyast mest omröstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] vi oss för att kontakta Barnmorskegruppen, där vi gjorde vårt KUB-test (vilket ni kan läsa om här) då vi var mycket nöjda med deras […]