Tillväxtutraljud v. 26+6

Dagens första äventyr var ett besök på Östra Sjukhuset där vi hade vårt första TUL (tillväxtultraljud).

För vår del var det mest som ett vanligt ultraljud, där de tittar mer noggrant på mängden fostervatten och ser så att bebisen har alla kroppsdelar och organ som den ska ha/behöver. Själva ultraljudet tog ca 40 minuter, där vi hela tiden fick förklarat för oss vad barnmorskan/läkaren letade efter och vad som sågs på skärmen. Det var svårt för oss att se så mycket detaljer som vad hon kunde utläsa på den svartvita skärmen, men kändes tryggt att höra henne berätta om bebisen i magen.

Det vi fick reda på av vårt TUL är att jag har mycket fostervatten som bebisen simmar omkring i, även här ligger jag strax över övre kurvan på diagrammet! Detta kan ju vara en av orsakerna till att mitt SF-mått är såpass stort… Vi fick även reda på att vår son är av den lite större varianten, då han beräknades vara ca 8% större än ”normalbebisen” i samma vecka (26+6) vilket dock räknas som normalt och vi ligger under inom ”normalspannet” för bebisens storlek.

Under vårt besök inne på undersökningsrummet så förklarar läkaren/barnmorskan att hon ska ringa ett samtal till ”missbildningsjuren” för att se om de också vill göra ett ultraljud för att utreda vattenmängden. Jag är väldigt glad att hon förklarade så fint innan att hon skulle ringa just missbildningsjouren, då detta inte är ett namn man som förstagångsförälder vill höra talas om direkt efter ett ultraljud! Hon kunde dock inte förklara varför de hade fått just det namnet, men att det är de som är specialister på ultraljud, vilket fick mig någorlunda trygg igen. Dock nöjde de sig med att skicka oss på återbesök på samma ställe vi var idag, till ett vanligt TUL.

Eftersom jag hade så mycket vatten så ska vi på återbesök på Östra Sjukhuset för ännu ett TUL nästa vecka. Jag fick även en tid för att göra glukosbelastning för att utreda om jag evt kan ha graviddiabetes, vilket också är nästa vecka.

0 0 votes
Article Rating
Prenumerera
Notifikation om
guest
2 Comments
äldst
nyast mest omröstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] var en händelserik dag! Inte nog med att vi hade vårt första TUL, på kvällen var det även dags för informationsträffen inför förlossningen på Östra […]

trackback

[…] lite om hur det har gått med alla TUL än så länge(inläggen om det finner ni här och här), berättade att vi har ett till ultraljud inbokat hos specialisterna om ca 1.5 […]