Att välja mödravårdscentral

Vi var tveksamma i början om vi ville skriva in oss på ”vanliga” mvc eller på en privat mödravård. Efter en del research och diskussioner om vad vi ville få ut av den mödravård vi valde att skriva in oss på, valde vi ”vanliga” mvc. Vi utgick mest ifrån att vi visste att på mvc skulle vi bli indelade i en föräldragrupp med föräldrar som var ungefär i samma graviditetsvecka som vi själva var i vår graviditet.

Första kontakten med mvc

Vår första kontakt med mvc var en föreläsning för nygravida vilken vi gick på redan i v. 6+0, där de gick igenom vikten av att äta rätt och röra på sig under graviditeten samt hur skadligt alkohol, droger och tobak är för fostret. Det var en givande föreläsning tyckte jag, främst mot slutet när sjukgymnasten höll sitt föredrag om foglossning, ryggont och mycket mera. Resten hade jag ju koll på innan jag blev gravid, men foglossning och hur det fungerar var något nytt för mig. Visst hade jag hört om det innan, men det var inget jag själv hade läst om.

Första besöket på mvc – inskrivningen

Vårt inskrivningssamtal var i v. 7+5 och det var bara ett samtal med en barnmorska. Det skapades en journal och vi fick massor av information och broschyrer med oss hem att läsa. De tog några olika prover på mig och skrev in värdena i min journal, bland annat fick vi veta att jag i v. 20 bör börja med extra järntillskott utöver mina multivitamintabletter för gravida.

Vi bokade även in en del av de tider då vi ska besöka mvc, vi bokade RUL (rutinultraljud) och KUB-test. KUB-testet kunde de dock inte hjälpa oss med, då de ej hade någon ledig tid under den aktuella graviditetsveckan för oss då det hamnade mitt i början av sommarsemestern, detta fick vi boka privat.

Hur nöjda är vi?

Då det känts som vi haft problem med vår mvc sedan starten så funderar vi i skrivande stund på att byta till Barnmorskegruppen. På mvc har vi haft problem att boka tider då de inte lyssnar på våra önskemål, utan hela tiden föreslår tider som är precis tvärsemot vad vi önskar. Vi har även fått problem med vårt inbokade RUL (mer om det här).

Eftersom vi har gjort KUB-testet på Barnmorskegruppen och genom testet så känner vi redan att vi har fått en bättre kontakt med dem än vår nuvarande mvc. Vi har även bokat in vårt RUL hos Barnmorskegruppen (mer om det här), och vi har så mycket lättare att få tider som passar oss på Barnmorskegruppen än vad vi hittills har haft på mvc. Vi känner väl lite att om det ska vara så krångligt att ha med mvc att göra så är det kanske ingen idé att stanna kvar där…? Det är ju trots allt ca 23 veckor kvar, och besöken kommer bara att bli allt tätare!

0 0 votes
Article Rating
Prenumerera
Notifikation om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments