Besök hos barnmorskan v. 25+1

Så var det dags för ett besök hos barnmorskan igen då! Tycker ändå att tiden sedan sista besöket gått rätt så snabbt… Denna gång var dock inte R med, utan jag gick dit själv då han hade svårt att komma ifrån jobbet just detta besök. Annars har R varit med varje gång, då vi tycker att det är viktigt att han är lika delaktig i hela graviditeten, det är ju trots allt inte bara mitt barn 😉

Jag hann inte ens komma in i barnmorskans rum innan hon frågade om jag hade blivit sjukskriven ännu. Jag såg frågande på henne och sa att nej, det har jag inte. Varför skulle jag det?

Visst har jag ont i rygg, höfter, revben m.m. men tänker att det har ju alla gravida, så det är väl ingen orsak till sjukskrivning? Dessutom får man ju höra överallt att ”graviditet är ingen sjukdom”, så jag har verkligen dragit mig för att kontakta vårdcentralen då jag inte trott att jag skulle bli sjukskriven ändå… Det är ju inte som att jag gått och gnällt över att jag tycker det är jobbigt, snarare tvärsom, jag har bitit ihop och jobbat på då jag inte vill verka gnällig.

Besöket börjar i alla fall med att gå till lab för nya prover, där visade det sig att de flesta värdena var bra, men att jag behöver dubbla min dos med järntabletter. Vi får väl se om det hjälper på nästa ordinarie barnmorskebesök 🙂

Bebisens hjärta♥

Hoppas du mår bra lilla vän!

När vi kommer in på barnmorskans rum så börjar vi med de vanliga samtalen, och lyssnar sedan på bebisens hjärtljud. Hon förklarade även vad de olika lätena var, bland annat visade hon skillnad på när vi lyssnade på navelsträngens flöde och när vi lyssnade direkt på hjärtat. Tydligen vill barnmorskorna lyssna på hjärtat från bebisens skuldror, alltså från ryggen. Till en början lät det fint, men ganska snart upptäckte både jag och barnmorskan att hjärtat inte slog så jämnt och fint som det gjorde sist, utan jag upplevde det som att det var en ”svacka” i pulsen. Barnmorskan förklarade att detta kan vara något helt normalt och jag kände mig rätt så lugn av hennes förklaring. Barnmorskan lyssnade en lång stund till för att se om det upprepade sig, vilket det inte gjorde. Däremot ville hon följa upp det, och bad mig komma in på mvc’s drop-in tid på måndag eftermiddag. Hon sa att hon tydligt skulle skriva in i min journal om vad hon ville att de skulle lyssna efter på drop-in tiden just för att jag inte själv skulle behöva komma ihåg och berätta för nästa barnmorska.

SF-mått

Jag och ”lilla” magen i v. 24+5

Vi fortsatte med att mäta magens SF-mått, vilket visade att jag låg en liten bit över den övre SF-kurvan. Hon bad en kollega komma in och dubbelmäta, eftersom hon menade att hon kan ha mätt fel. Tyvärr fick nästa barnmorska samma SF-mått. Jag har en ”för stor mage” i förhållande till vilken vecka jag är i… Detta är dock något jag och R har misstänkt hela tiden, och undrade då varför de inte lyssnat på oss och mätt magen tidigare? Tydligen så ”finns inte” SF-kurvan innan v.25 så det är ingen idé för barnmorskan att mäta innan v.25. Resultatet blev dock att hon bokade en ny tid med mig, så att jag ska komma in på torsdag nästa vecka också! Nu blir det verkligen tätt mellan besöken för mig… 😉

Sjukskrivning v.25

Eftersom SF-måttet är såpass stort så lyfte hon återigen frågan om sjukskrivning och mumlade även något om ”risk för för tidig förlossning”. Jag frågade henne då vad anledningen till att hon ville att jag skulle sjukskriva mig var, och tydligen så ska man inte ”bita ihop” och jobba på, samtidigt som hon menade på att mina besvär inte kommer att minska, utan snarare bli än värre. Att jag dessutom hade så stort SF-mått var tydligen inte heller så bra för min kropp. Så hon bad mig ringa min vårdcentral för en läkartid (eftersom inte barnmorskorna får sjukskriva längre) och tyckte att jag skulle vara hemma och sjukskriva mig själv fram tills att jag fått läkartid. (Vilket jag tycker känns lite överdrivet, jag vill ju ändå avsluta jobbet med mina kollegor och ”sköta min del” så att säga…dessutom har jag viktigt möte inbokat på måndag.)

Dietist?

…vad leder besöket hos dietisten till?

Vi pratade även om hur mycket jag gått upp hittills under graviditeten, och trots att jag har en stor mage, så har jag redan gått upp mer än vad som rekommenderas…så jag frågade henne rakt ut (lika bra att vara ärlig), vad hon tycker att jag ska göra? Hon föreslog då ett möte med dietist för att allmänt prata om vad jag kan göra för att inte fortsätta att gå upp i vikt, om det nu är mig och min kosthållning det beror på och inte att vikten består av mycket fostervatten och/eller en stor bebis 🙂

Till saken hör att jag redan tidigare gått ner mycket i vikt av mig själv, med hjälp av kalori-räkning och därför inte känner mig så motiverad att gå ner lika mycket en gång till, trots att det denna gång skulle bero på en graviditet. Redan när jag och R bestämde oss för att skaffa barn slutade jag med att kontrollera vad jag åt och hur mycket, då en kalorisnål diet inte skulle vara bra för fertiliteten eller för den eventuella bebisen. Så att gå på diet eller rentav banta under tiden jag är gravid (och ev. ammar) är något vi inte vill att jag ska göra då vi båda vill vår bebis bästa.

Prata med R

Efter besöket hos barnmorskan ringde jag upp R för att berätta om vad som hänt och alla nya besök. Han öppnade då samtalet med att fråga på skoj om jag var frisk…vilket fick mig att bryta ihop av skratt! Han visste ju inte hur ”dåligt” det hade gått med alla tester 🙂 Efter att ha berättat allt för R och att vi enats om att det är viktigt att han följer med på drop-in tiden på måndag samt mätningen av magen på torsdag så kändes det bra att ha fått flera tider att kolla upp den lilla så att vi gör allt vad vi kan för att bebisen ska må bra 🙂

 

0 0 votes
Article Rating
Prenumerera
Notifikation om
guest
2 Comments
äldst
nyast mest omröstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] få en läkartid för sjukskrivning, eftersom min barnmorska tyckte att jag skulle göra det på förra besöket (i fredags). Då det som vanligt är svårt att få snabba tider på vårdcentralen fick jag en […]

trackback

[…] har jag just kommit hem från ett besök hos dietisten, jag berättade ju tidigare om att jag har gått upp rätt så mycket hittills under min graviditet, och att i samrådan med  […]